Nasıl Freelancer Olunur? Ne Yapmalıyım?

Günümüzde freelancer (serbest çalışan) olmak için iyi bir başlangıç noktasına ihtiyacınız vardır. Rehberimizde sizin için 11 adım listeledik... hemen göz atın!

nasıl freelancer olunur

Freelancer ya da serbest çalışan, kalıcı, doğrudan işe alınan bir çalışan yerine sözleşmeye dayalı olarak çalışan bir kişidir. Bu kariyere nasıl başlayacağınızı anlamak, başarılı bir yol haritasına ve güvenilir bir gelir elde etmenize yardımcı olabilir.

Bu makalede, nasıl serbest çalışan (freelancer) olabileceğinizi açıklayacağız, rolü net bir şekilde tanımlayacağız ve bunun sizin için doğru olup olmadığına karar verebilmeniz için faydalarını sunacağız.

freelancer nedir ve kimdir

Freelancer Nedir?

Freelancer, tek bir işveren için çalışmak yerine iş, saat veya günlük olarak çalışan kişidir. Şirketlerle sözleşme kabul edebilir veya hizmetlerini online platformlar aracılığıyla (örn. Upwork ya da Fiverr) bireylere sunabilirler. Birlikte çalıştıkları müşterilerin türü ne olursa olsun, bir serbest çalışanın genellikle belirli bir işverene uzun vadeli bir bağlılığı yoktur. Yazarlık, yazılım geliştirme, web geliştirme, grafik tasarım, pazarlama, muhasebe, proje yönetimi ve öğretim dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde serbest çalışmak mümkündür. Bazı serbest çalışanlar odak noktası olarak belirli bir sektörü seçerken, diğerleri çalışmalarında daha fazla esnekliğe sahip olmak için daha geniş bir beceri setine sahip olabilir.

Bir şirket için çalıştıklarında şirket onları bir çalışandan ziyade yüklenici olarak görüyor. Serbest çalışanların da çalışanlardan farklı sorumlulukları vardır. Projelerini yönetmek, çalışma saatlerini ayarlamak, müşterilerine fatura kesmek ve serbest meslek vergilerini ödemekle sorumludurlar. Serbest çalışanlar genellikle müşterilerle kısa vadeli olarak çalışırlar, ancak bazı müşterileri ile sürekli bir çalışma ilişkisi geliştirebilirler.

Freelancer Olmanın Faydaları

Freelancer Olmanın Faydaları

Serbest çalışan olarak çalışmak aşağıdaki avantajları sağlayabilir:

  • Daha fazla bağımsızlık duygusu: Serbest çalışma, tam zamanlı bir çalışanın aksine, genellikle iş yükünüz üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar. Kabul edeceğiniz yeni projelere, birlikte çalışacağınız müşteri sayısına ve iş için ücretlendireceğiniz ücretlere karar verebilirsiniz.
  • Daha esnek bir program: Serbest projelerinizde nerede ve ne zaman çalışacağınıza karar verebilirsiniz. Müşterilerinizin belirlediği son teslim tarihlerine uyduğunuz sürece, genellikle evden çalışma ve çalışma saatlerinizi belirleme fırsatına sahipsiniz.
  • Artan gelir potansiyeli: Sözleşme başına ücret oranınızı müzakere edebildiğiniz için, tam zamanlı bir çalışan olduğunuza ve genellikle yalnızca yıllık zamları güvence altına alabildiğinize göre daha sık maaş artışı elde etmek mümkündür. Ayrıca tam zamanlı bir işiniz varken freelancer olarak çalışarak ekstra gelir elde etmeniz de mümkündür.
  • Pazara kolay giriş: Seçtiğiniz alan için gerekli donanıma ve becerilere zaten sahipseniz, çok az başlangıç ​​maliyetiyle serbest çalışmaya başlayabilirsiniz. Hatta bir kişi aynı şirkette sözleşmeli olarak çalışmak için tam zamanlı işini bırakabilir.
adım adım freelancer olma rehberi

Nasıl Freelancer Olunur?

Başarılı bir freelancer olmak için atabileceğiniz 11 adım:

1. Hedef belirleyin

Başarılı bir freelancer olmak istiyorsanız ilk adım nihai hedefinizi tanımlamaktır. Kendinize neden serbest çalışan olmak istediğinizi sormak için biraz zaman ayırın. Sebebi ister belirli bir yaşam tarzına ulaşmak ister ekstra gelir elde etmek olsun, motivasyonunuzu bilmek, çalışırken zorluklarla karşılaştığınızda verimliliği korumanıza yardımcı olabilir.

2. Kendinize son tarihler verin

Dönüm noktası hedeflerinizin her biri için bir son tarih belirleyin. Örneğin, nişinizi seçmek, ilk müşterinizi bulmak ve eğer niyetiniz varsa tam zamanlı işinizden ayrılmak için son tarihler belirleyebilirsiniz. Serbest çalışanlar herhangi bir denetim olmadan programlarını oluşturup bunlara uyduklarından, kendinize en baştan son teslim tarihleri ​​vermek, gelecekteki sorumluluklarınızı yerine getirme konusunda rahat olmanıza yardımcı olabilir. Bu fırsatta yeni olduğunuz ve benzeri görülmemiş zorluklarla karşılaşabileceğiniz için, bu son tarihler için biraz alan yaratabilirsiniz.

3. Nişinizi tanımlayın

Birçok serbest çalışan, önceki işlerinde edindikleri deneyimi sunarak işe başlar. Ek beceriler edinmeye gerek kalmadan çalışmaya başlamanın hızlı bir yoludur. Mevcut becerilerinizin bir listesini yapın ve bunları müşterilerinizin ödemeye hazır olacağı bir hizmete nasıl dönüştürebileceğinizi düşünün. İdeal müşterinizi hayal edin ve çözmelerine yardımcı olabileceğiniz sorunları düşünün.

Daha sonra, ne yaptığınızı özetleyen ve potansiyel müşterilere nasıl yardımcı olduğunu açıklayan hizmetinizin bir özetini oluşturabilirsiniz. Bu, hizmetlerinizi potansiyel müşterilere sunmanıza ve kendinizi seçtiğiniz nişte konumlandırmanıza yardımcı olabilir.

4. Başlamak için ihtiyaçlarınızı belirleyin

Seçtiğiniz alanda bağımsız olarak çalışmak için herhangi bir evrak hazırlamanız veya herhangi bir lisans veya izin almanız gerekip gerekmediğini ilçeniz veya şehriniz ile doğrulayın.  Ayrıca hizmetlerinizi, hedef demografik ve pazarlama stratejinizi özetleyen bir iş planı da oluşturabilirsiniz. Ardından bir web sitesi oluşturun ve hizmetlerinizin reklamını yapmak için kartvizitler sipariş edin.

freelancer olarak portföy oluşturma

5. Bir portföy oluşturun

Portföyünüz, belirli bir niş içindeki becerilerinizi ve deneyiminizi öne çıkaran önceki çalışmalarınızın bir koleksiyonudur. Potansiyel müşteriler genellikle serbest çalışanlardan özgeçmişlerine ek olarak kendilerine bir portföy sağlamalarını ister. Seçtiğiniz alanda yeni başlıyorsanız örnek çalışmalar içeren bir portföy oluşturabilirsiniz. Ayrıca indirimli bir ücretle çalışarak veya kar amacı gütmeyen bir kuruluşta deneyim kazanmak için portföyünüzü oluşturabilirsiniz.

6. Gelir hedefinizi belirleyin

Tam zamanlı bir gelire ulaşmak biraz zaman alsa da, istediğiniz aylık ödemeyi belirlemek yine de önemlidir. İhtiyaçlar, istekler ve tasarruflar için aylık harcamalarınızı hesaplayın. Bu alıştırma, finansal hedeflerinize ulaşırken rahat bir şekilde yaşamak için ne kadar gelire ihtiyacınız olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir. Bu rakamı bildiğiniz zaman müşterilerden ne kadar ücret almak istediğinizi anlayabilirsiniz.

7. Harcamalarınızı düşük tutun

Serbest çalışan olarak, tam zamanlı çalışan olarak sahip olamayacağınız iş masraflarınız olabilir. Örneğin dizüstü bilgisayarınız, akıllı telefonunuz, internet bağlantınız ve ödediğiniz tüm ticari hizmetler giderlerdir. Özel bir ev ofisinden çalıştığınızı varsayalım. Bu durumda, kullanım masraflarınızın ve barınma masraflarınızın bir kısmını da işletme giderleri olarak sayabilirsiniz.

Serbest çalışma faaliyetleriniz için hangilerinin gerekli olduğunu görmek için mevcut harcamaların bir listesini yapmanıza yardımcı olabilir. İşletmeniz büyüdükçe serbest çalışma faaliyetlerinize daha fazla yatırım yapabilir ve maliyetlerinizi artırabilirsiniz. Başlangıçta maliyetlerinizi düşük tutun ve temel mali yükümlülükleri karşılamak için ulaşmanız gereken gelir düzeyine odaklandığınızdan emin olun.

8. İş bulun

Gerçekten de çevrimiçi serbest çalışma işleri aramanın kolay bir yolunu sunuyor. Örn. Upwork iş arama platformuna gidin ve aradığınız nişe göre filtreleme yapın. Ardından şehrinize veya eyaletinize girin ve yakınınızdaki serbest çalışma fırsatlarının listesini görebilirsiniz. Ayrıca anahtar kelimelere, şirkete, maaş tahminine ve daha fazlasına göre de arama yapabilirsiniz. Ayrıca, sonuçlarınızı diğer birçok seçeneğin yanı sıra iş ilan tarihine ve uzak pozisyonlara göre filtreleyebilirsiniz.

freelancer olarak network oluşturma

9. Profesyonel ağınızı oluşturun

Serbest çalışan olarak çalışmaya başladığınızda, tanıdığınız herkesle iletişime geçerek onlara yeni işinizden bahsedin (LinkedIn’ı verimli kullanın). Hemen başlamaya hazır olduğunuzu belirtin ve iletişim bilgilerinizi hizmetlerinize ihtiyaç duyabilecek herkese iletmeleri konusunda onları teşvik edin. Bunu yaparak, işinizi tamamlamak için kendinizi onların başvurulacak uzmanı olarak tanıtabilir ve profesyonel ağınızı genişletmeye başlayabilirsiniz.

10. Markanız üzerinde çalışın

Bir serbest çalışan olarak imajınızı geliştirmek ve markanızı farklı platformlarda tanıtmak için zaman ayırın. Güçlü bir çevrimiçi varlık oluşturmaya odaklanın. Hedefiniz, güçlü bir dijital marka kullanarak bulunması ve hatırlanması kolay olmaktır.

Sosyal medya profili oluşturmanın yanı sıra sektörünüzle alakalı forumlarda zaman geçirmeyi de düşünün. Soru sormak ve yanıtlamak, müşterilerinizin hizmetlerinize ilgisini çekmenin mükemmel bir yolu olabilir. Bu, halihazırda sizin çalışma türünüze odaklanan sitelerde bulunan potansiyel müşterilere ulaşabileceğiniz oldukça hedefli bir yaklaşımdır. Çevrimiçi platformların bir diğer avantajı da aynı süre içinde şahsen tanışacağınızdan daha fazla kişiyle tanışabilmenizdir. Bu çevrimiçi toplantıları kişisel toplantılara da dönüştürebilirsiniz.

mentor david goggins
Konuşmacı & Yazar David Goggins (via: Rapliks)

11. Bir akıl hocası bulun

 İstediğiniz alanda serbest çalışma deneyimi olan bir mentor bulun. Müşteri bulma ve sağladığınız hizmetlerin kalitesini artırma konusunda size tavsiyelerde bulunabilirler. Başarılı olmaya kararlı olduğunuzu göstermek için potansiyel mentorlara iş planınız, web siteniz ve pazarlama stratejinizle yaklaşabilirsiniz.

Sorular

4.4/5 - [11 Oy Verildi]