Nasıl Freelance Web Geliştirici Olunur?

Front end, Back End ya Full Stack... siz de web geliştirici olarak hedeflediğiniz alt dalda kendinizi geliştirin. bu harika rehberi sizin için hazırladık!

Nasıl Freelance Web Geliştiricisi Olunur?

Freelance web geliştirici olarak para kazanmak, eğer bunu doğru şekilde yaparsanız, hem ülkede hem de ülke dışında USD ile gelir elde edebilirsiniz. Para kazanmanın en iyi yollarından biri serbest çalışan bir web geliştiricisi (back end ya da front end) olmaktır.

Serbest çalışarak bir kova dolusu para kazandığınızı hayal ettiyseniz, size yardım etmek için buradayız. Bu makale, freelance çalışan bir web geliştiricisi olmakla ilgili temel şeyleri bilmenize yardımcı olacaktır.

Yani okuduktan sonra aşağıdaki gibi sorulara tatmin edici cevaplar bulabilirsiniz:

  • Freelance web geliştirici nasıl olurum ve kariyerime bu alanda nasıl başlayabilirim?
  • Serbest çalışan bir web geliştiricisi olmak ne kadar zor?
  • Tam zamanlı serbest çalışan bir web geliştiricisi olmak benim için uygun mu?

2024’ün en çok talep gören kariyer hedeflerinden biri olan web geliştirme konusunu tanımaya başlayalım.

html web geliştiricisi

Freelance web geliştiricisi nedir?

Freelance web geliştiricisi, bazı ürün veya hizmetleri tanıtmak için göz alıcı ve kullanıcı dostu web siteleri oluşturan ve tasarlayan kişidir.

Serbest bir pazarda bulunmaya başlarsınız (örn. R10, Upwork, LinkedIn vb.) ve web geliştirme becerilerinizi paylaşırsınız. Daha sonra pazarı filtreleyerek tercihlerinize göre bir proje buluyorsunuz.

Freelance web geliştiricisi olmak için ihtiyacınız olan beceriler nelerdir?

Mükemmel bir freelance web geliştiricisi olmak için, bir serbest çalışan ile bir web geliştiricisinin karışımı olmalısınız. Bunun için iş becerilerine, kodlama becerilerine, CMS bilgisine vb. sahip olmanız gerekir.

Kodlama Becerisi

Çok basit; HTML, CSS ve JavaScript gibi programlama dillerini öğrenmek kodlama becerilerinizi geliştirebilir. Bu front end developer olarak da geçer.

CMS Bilgisi

Kodlamayı atlamak istiyorsanız akıllı web siteleri geliştirmek için CMS’leri (İçerik Yönetim Sistemleri) kullanabilirsiniz. CMS’ler arasında WordPress, Webflow, Shopify vb. bulunur.

Pazarlama & Müşteri İlişkileri

Pazarlama, müşterilerle ilgilenme, fiyatları belirleme, pazarlık yapma, network, yönetim vb. başarılı bir serbest çalışan olmak için ustalaşmanız gereken bir dizi iş becerisidir.

Özetle, müşterilerle nasıl başa çıkacağınızı ve bir web sitesi oluşturmayı bilmeniz gerekir.


Freelance web geliştiricisi olmak ne kadar zaman alır?

Freelance web geliştiricisi olmak ne kadar zaman alacağı birkaç faktöre bağlıdır. İşte bu süreyi etkileyen bazı önemli faktörler:

Öğrenme Süreci:

Web geliştirmeye başlamadan önce temel HTML, CSS ve JavaScript bilgilerine sahip olmalısınız. Bu temel bilgileri öğrenmek birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişebilir.

Framework ve Teknoloji Bilgisi:

Web geliştirme sürecinizi hızlandırmak ve daha güçlü uygulamalar oluşturabilmek için belirli bir web geliştirme çerçevesi veya teknoloji öğrenmek önemlidir. Angular, React, veya Vue.js gibi framework’leri öğrenmek ve uygulamak zaman alabilir.

Proje Deneyimi:

Gerçek projelerde deneyim kazanmak, bir dil veya teknolojiyi öğrenmekten farklı bir süreçtir. Bu süre, projelerde çalıştıkça ve tecrübe kazandıkça artar.

Freelance Piyasasını Anlamak:

Freelance olarak çalışmak için iş bulma, müşteri ilişkileri kurma ve proje yönetimi gibi becerileri geliştirmek de önemlidir. Bu becerileri öğrenmek ve uygulamak zaman alabilir.

Portföy Oluşturma:

Başarılı bir freelance kariyere sahip olmak için etkileyici bir portföy oluşturmak önemlidir. Bu süre, çeşitli projeler üzerinde çalışarak ve portföyünüze çeşitlilik katarken geçebilir.

Genel olarak, başlangıç ​​seviyesinde bir web geliştirici olarak işe başlamak birkaç ay sürebilir. Ancak, süre bireysel yeteneklere, öğrenme hızına ve projelerdeki deneyime bağlı olarak değişebilir. Unutmayın ki sürekli olarak yeni teknolojilere ve trendlere ayak uydurmak, başarılı bir freelance web geliştirici olmak için önemlidir.

Ayrıca kendinize bu soruları da sorun;

  • İşe ne kadar zaman harcıyorsunuz?
  • Ne kadar tutkulu ve tutarlısınız?
  • Beceri seviyeniz nedir?

Bu nedenle freelance web geliştirici olmanız yıllar veya aylar sürebilir. Her şey becerilerinizi ne kadar hızlı geliştirdiğinize ve gösterdiğiniz çabaya bağlıdır.

Freelance web geliştirme işi size uygun mu

Freelance web geliştirme işi size uygun mu?

Freelance web geliştirme cennetten gelen bir paket değildir. Hemen aşağıda Artıları ve Eksileri var.

  • Bağımsız Çalışın. Kimseye bağlı değilsiniz, dolayısıyla özgürce çalışırsınız (tabii ki müşterinin gereksinimlerini takip ederek).
  • Her yerden çalışın. Çalışmak istediğiniz yeri seçmekte özgürsünüz. İnternete bağlı makinenizin hazır olması yeterlidir.
  • Yüksek ücretli işlerden biri. Araştırma, ortalama web sitesi oluşturmanın maliyetinin 1000 dolar olduğunu gösteriyor; bu, serbest çalışan bir web geliştiricisi olarak kazanmak için makul bir miktar.
  • Sınırlama yok. Birçok sektör, birçok fırsatın yanı sıra iş web siteleri oluşturmak için serbest çalışan web geliştiricilerini seçmeyi tercih ediyor.
  • Görme ve sağlık sorunları. Freelance web geliştiricileri çalışırken uzun süre ekran karşısında kalmak zorunda kalıyor. Bu, görme yeteneğinin zayıflamasına veya diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Ancak önlem almak ve güvenlik tedbirlerini almak güvende kalmanıza yardımcı olabilir.
  • Çoklu görev yapma yeteneği. Serbest çalışan bir web tasarımcısı olmanın çeşitli görevleri vardır. Aynı anda birden fazla proje üzerinde çalışmak zihninizi telaşlandırabilir. Ancak her şeyi zamanında yönetmeye devam ederseniz sorun olmaz.
  • Sıkıcı içerik üzerinde çalışmak. Her projenin üzerinde çalışılacak farklı içeriği vardır, bu nedenle ara sıra size bazı sıkıcı içerikler atanabilir.
Web Geliştiricilerinin türleri nelerdir

Web Geliştiricilerinin türleri nelerdir?

Bir web geliştiricisi olarak aşağıda verilen kategorilerin bazılarının veya tamamının kapsamına girebilirsiniz:

Arka Uç (Back End) Web Developer

Web sitelerinin yapısının oluşturulması; kod yazma; Kodların çalıştığını doğrulamak, bir arka uç geliştirici olarak sorumluluklarınızdan bazılarıdır. Ayrıca bir web sitesinin içeriğini yönetmesi gereken kişiler için erişim noktalarını da idare etmeniz gerekebilir.

Ön Uç (Front End) Web Developer

Bir ön uç web geliştiricisi olarak, web sitesinin görsel kısımları (Kullanıcı arayüzü) üzerinde çalışmanız ve her sayfanın düzenini tasarlamanız gerekir. Web sitesini geliştirmek için HTML ve JavaScript kullanmanız da gerekebilir.

Full Stack Developer

Hem ön uç hem de arka uç geliştirmeyi içeren bir web sitesi oluşturmak için gereken her şeyde beceri sahibiyseniz, tam kapsamlı bir web geliştiricisi olabilirsiniz. Bir ekip tutmak için bütçesi olmayan müşteriler için tam serbest web geliştiricisi olarak çalışabilirsiniz.

Web Sitesi Yöneticisi

Bir web sitesi yöneticisi olarak çalışabiliyorsanız, bir web yöneticisisiniz. Sorumluluklarınız arasında web sitelerini güncel tutmak ve sitedeki her şeyin düzgün çalışmasını sağlamak yer alabilir.

Web geliştirici olduğunuzda bazı sorumluluklarınız

Bu roldeki günlük sorumluluklarınız şunları içerebilir:

  • UI (Kullanıcı Arayüzü) ve gezinme menülerinin tasarlanması.
  • Web siteleri için kodlar (genellikle HTML, XML veya JavaScript) oluşturma ve yetkilendirme.
  • Multimedya içeriğini entegre etme.
  • Web uygulamalarını test etme.
  • Performanstaki sorunları kontrol etmek ve gidermek.
  • Maksimum çıktı sağlamak için tasarımcılar, geliştiriciler, paydaşlar vb. ile işbirliği yapmak.

Serbest çalışan bir web geliştiricisi ne kadar kazanabilir?

Araştırma, profesyonel serbest çalışan web geliştiricilerinin ortalama saatlik ücretinin 60-80 dolar veya daha fazla olduğunu söylüyor. Geliştiricinin kullandığı teknoloji türüne, deneyimine, genel becerilerine vb. bağlı olarak değişebilir.

full-stack-web-gelistiricisi

Freelance web geliştirici kariyerinize nasıl başlayabilirsiniz?

Serbest çalışan bir web geliştiricisi olmaya karar vermiş olabilirsiniz. Bu nedenle, başlarken şunları yapmanız gerekebilir:

Kendine sor:

  • Web geliştirme benim tutkum mu?
  • Bu kariyer için “nedenim” nedir?
  • Ne gibi çabalar gösteriyorum?
  • Hangi becerileri geliştirmem gerekiyor?
  • Arka uç mu yoksa ön uç mu? veya her ikisi de (tam yığın)?

Öğrenmenin bir yolunu yaratın:

  1. Kodlama becerileri.
  2. CMS WordPress, Shopify, Webflow vb. kullanma
  3. Eylem planı nasıl oluşturulur?
  4. Çarpıcı bir portföy web sitesi nasıl oluşturulur?
  5. Kısa vadeli ve uzun vadeli pazarlama stratejisi nasıl hazırlanır?
css developer olmak

0’dan web sitesi gelişticisi olmak

Başlangıçların en zorlu olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, serbest web geliştirme kariyerinize yeni başlayan biri olarak başlamanıza yardımcı olacak en temel şeylerden bazılarını size sunuyoruz.

  • Web Geliştiricileri için en iyi serbest çalışma web siteleri.
  • Serbest Web Geliştirici profilinizi oluşturma.
  • Web Geliştiricileri portföyü oluşturma.
  • Yeni başlayanlar için En İyi İpuçları/Tavsiyeler.
  • Serbest Web Geliştiricileri için Araçlar.
  • Serbest Web Geliştiricisi Mülakat Soruları.

Web developerlar için en iyi iş bulma siteleri

Fiverr: Fiverr, uzmanlığınıza göre hizmet ücreti almanızı sağlayan en iyi serbest çalışma platformlarından biridir. Proje fiyatları deneyimsiz web tasarımcıları için 5 ABD Doları ile etkileyici portföylere sahip deneyimli tasarımcılar için 10.000 ABD Doları arasında değişmektedir.

Upwork: Yeteneklerini ve hizmetlerini satan 12 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı ile Upwork, en büyük serbest çalışma platformlarından biridir. Web sitesi, tüm serbest çalışan geliştiriciler için geniş bir veritabanına kapsamlı erişim ve erişim sağlar.

Bionluk.com: Bionluk türkiye için oldukça iyi bir başlangıç olabilir. İlanınızı ve fiyatınızı yayınlarsınız ve müşteriler için kodlama yapmaya hemen başlayabilirsiniz. Bionluk size ödenen ücret üzerinden komisyon alır ve size net ücreti yatırır.

R10: R10, türkiye için oldukça kıymetli bir iş ağı ve bilgi forumudur. Buraya kayıt olmak oldukça zor olduğu için sadece iş alımı yapan ya da yazılımcı arayan insanlara ulaşabilirsiniz. Fakat üye olursanız bu alanda bir konu açabilir ve müşterilere ulaşabilirsiniz.

Guru.com: Guru aynı zamanda serbest web tasarımcısı olarak kariyerinize başlamanız için de önemli platformlardan biridir. Yeni gelen biri olarak sizin için en iyi seçim olabilir ve potansiyel işverenlerin sizinle iletişim kurmasını kolaylaştırır, bu da büyük bir avantajdır.

Freelancer web geliştiricisi olarak profiliniz nasıl olmalı?

Her platformun başlamak için kendi gereksinimleri vardır. Ancak, çoğu platformda profilinizi oluşturmak için bazı temel alanlar şunlardır:

Standart bir profil, biyografiniz, deneyiminiz ve niteliklerinizle ilgili tüm bilgileri içerir. Örneğin:

  • Gerçek adınız.
  • Çekici bir profil fotoğrafı.
  • Açıklayıcı bir İş/Profil başlığı.
  • Beceriler ve nitelikler.
  • Portföyünüz.

Web geliştiricisi işine yeni başlayanlar için tavsiyeler

  • İlgi çekici bir kapak resmi kullanın.
  • Net ve düzenli, profesyonel görünümlü bir profil fotoğrafı yükleyin (Gülen yüzle vesikalık fotoğraf).
  • Kendiniz ve işiniz hakkında profesyonel bir video ekleyin veya bağlayın.
  • Portföy web sitenizi bağlayın (eğer yoksa, sonraki başlığa bakın).
  • Linkedin gibi profesyonel sosyal medya hesaplarınızı bağlayın.
  • Müşterileri çekmek için spesifik ve göz alıcı bir İş unvanı oluşturun.
  • İlgisiz iş deneyimini dahil etmekten kaçının.
  • Kendinizden (uzmanlık) bahsederken müşteri avantajlarından da bahsedin.
  • Kısa ve öz kalın ve konuya bağlı kalın.
  • Her şeyi düzeltmeyi unutmayın.

Web Geliştirici olarak portföy oluşturma

Bir web geliştirici portföyü geliştirmenin en iyi yolu, becerilerinizi ve güçlü yönlerinizi öne çıkaran bir web sitesi tasarlamak ve oluşturmaktır. Portföy web sitesi oluşturmak için hosting ve alan adı satın almanız gerekir.

Müşteriler portföyünüze baktıklarında masaya ne getirebileceğinizi hızlı bir şekilde anlayabilmelidirler. Bu nedenle, müşterinize neden en iyi seçim olduğunuza dair uygun yanıtı sağlayacak bir portföy oluşturmalısınız.

Kullanıcı Deneyiminin müşterilerinizin odaklandığı en önemli şey olduğunu unutmayın. Bu yüzden optimize edilmesi gerekiyor.

Optimize etmek için bazı ipuçları:

  • İlgi çekici bir ad kullanarak web URL’nizi özelleştirin ve arama sonuçlarını optimize eden bir alan adı geliştirin.
  • Müşterilerinizi takip eden göz alıcı bir görsel tasarım oluşturun. Bilmiyorsanız endişelenmeyin; Bir fikir edinmek için internetteki bazı şablonlara göz atın.
  • Birçok müşteri portföylerini kontrol etmek için mobil cihazı kullandığından, mobil uyumlu bir sürüm görünümü kullanın.
  • Tüm işlemleri yaptıktan sonra müşterilerinizin size kolayca ulaşabileceği bir seçenek (iletişim numaranız, e-posta adresiniz vb.) belirtmeyi unutmayın.

Web geliştiriciler için olmazsa olmaz yazılımlar

Bazı araçlar web geliştirme için gereklidir ve stressiz çalışmanızı sağlayabilir. Bu olmazsa olmaz araçlardan bazıları şunlardır:

  • Trello (Ücretsiz + Premium, ayda 5 ABD doları): Görevleri düzenlemenize yardımcı olması için bu proje yönetimi uygulamasını ve kişisel düzenleyiciyi kullanabilirsiniz. Ve eğer seri liste oluşturucuysanız Trello sizin için bir artıdır.
  • HTML5 Genel Bilgiler (Ücretsiz): HTML5, serbest çalışan bir web tasarımcısı olarak size bir avantaj sağlar. Geri dönüştürülmüş kodun tekrar tekrar kullanılmasına ve bir projeden diğerine taşınmasına olanak tanır.
  • MongoDB (Ücretsiz + Abonelik): Öğrenmesi kolay bir arayüze sahip MongoDB, bulut tabanlı verileri sizin için erişilebilir ve esnek hale getirir.
  • React.js (Ücretsiz): React.js, UI (kullanıcı arayüzü) geliştirmek için kullanabileceğiniz bir JavaScript kütüphanesidir.
  • Codepen (Ücretsiz): Yeni fikirleri denemek, ilerlemeyi müşterinizle paylaşmak veya yalnızca yeni çalışmaları test etmek için kullanabileceğiniz bir kod düzenleyicisidir.

Sık sorulan web geliştiricisi mülakat soruları

  • Bana gurur duyduğunuz bir projeden bahsedin.
  • Bana seni hayal kırıklığına uğratan bir projeden bahset.
  • Sizce kodlamanın en zorlayıcı tarafı nedir?
  • Test hakkında ne düşünüyorsunuz ve bunu nasıl yapıyorsunuz?
  • QA’yı nasıl geliştirebilirsiniz?
  • Web geliştirmedeki en son güncellemeler nelerdir?
  • Sizin için tercih edilen geliştirme ortamı nedir?
  • En iyi yumuşak becerileriniz nelerdir?
  • Bir kodlama problemini çözemezseniz ne yapardınız?
  • Hiç çift programlama yaptınız mı? Bununla ilgili deneyiminiz nasıldı?
  • Müşterilerle doğrudan mı çalışmak istiyorsunuz, yoksa müşteriyle yüz yüze bir rolde mi olmak istiyorsunuz?
  • Bir web sayfası veya uygulama oluştururken iş akışınızı nasıl tanımlarsınız?
  • Her HTTP istek türünün amacını açıklayabilir misiniz?
  • Beş farklı stil sayfasını siteye en iyi şekilde nasıl entegre edersiniz?
  • JavaScript kodunuzu nasıl düzenleyebilirsiniz?
  • Bir web uygulaması oluştururken SEO, sürdürülebilirlik, kullanıcı deneyimi, performans ve güvenliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bir adım öne çıkmak için internetten yardım alarak kendi cevaplarınızı oluşturabilirsiniz.

Freelancer web geliştirici rehberi sonu

Bu yazıda size başarılı bir serbest çalışan web geliştiricisi olmanız için ihtiyacınız olan her şeyi anlattık.

Artık serbest çalışan bir web geliştiricisi olarak başınızı serbest kariyerinize çevirdiğinize göre, kariyerinizdeki sınır gökyüzüdür. Hemen başlamak için herhangi bir platforma kaydolun veya beceri seviyenizi artırın.

Ancak girişimi başlatmak için fazla zaman harcamayın. En iyi fırsatlara doğru ilerlemeniz için size rehberlik etmek için her zaman buradayız. O zamana kadar öğrenmeyi bırakmayın ve buradaki diğer makalelerimize göz atın .

İçeriği Oylayın