Blog Yazarak Para Kazanmak: Nasıl Blog Açılır?

blog yazarak para kazanmak için bir rehber aradığınızı biliyorum. Adım adım nasıl yapacağınızı rehberimizden öğrenin. Ayrıca en çok sorulan soruları da sizler için blog sonunda cevapladık.

Blog Yazarak Para Kazanmak

Sosyal medya, insanlarla iletişim halinde kalmak için harikadır, ancak bir Facebook veya Twitter postuna sığmayacak kadar çok şey söyleyecekseniz daha büyük bir hedef kitle istiyorsanız ne olacak? İlginizi çeken şeyler hakkında uzun yazılar yazabilmek istiyorsanız bir blog açmak idealdir ve harika haber şu ki, bir blog açmak günümüzde hiç bu kadar kolay olmamıştı. Yeni blogunuzu çalışır hale getirme sürecinde size rehberlik edeceğiz okumaya devam edin.

blog nedir

Blog nedir?

Blog, düzenli olarak içerik yayınlayabileceğiniz ve paylaşabileceğiniz online bir platformda yayınlanan içeriklerin tümüne denir. İnsanların çeşitli konularda fikirlerini, deneyimlerini, eğitimlerini veya görüşlerini ifade etmelerine olanak tanıyan dijital bir dergi veya çevrimiçi günlük görevi görür. Birden fazla konuyu kapsayabilir, yazarların başkalarıyla bağlantı kurması için bir alan sağlayabilir ve yayınlanan içerik etrafında bir topluluk oluşturabilirler. Metin, resim, video ve etkileşimli öğeleri birleştirme yeteneğiyle bloglar, bilgi paylaşımı ve çevrimiçi bir topluluğun geliştirilmesi için dinamik ve erişilebilir bir kaynak sunar.

Bir blog açmak için en popüler ve ücretsiz platformlardan biri WordPress’tir. WordPress’in iki türü vardır: .org ve .com. Her ikisi de ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır ancak aralarındaki farkları anlamak önemlidir. WordPress.org, bir hostinge yüklenmeli ve manuel olarak Cpanel ya da Plesk panel üzerinden kurulmalıdır. Bu satın aldığınız barındırma (hosting) sağlayıcısı yükleyip tüm sorumluluğun sizde olduğu bir süreci yönetmeniz anlamına gelir. Öte yandan WordPress.com, kendi hosting alanına sahip bir blog platformudur ve bu, yeni başlayanlar için sağlam bir seçim olabilir.

blog nasıl açılır

Blog Nasıl Açılır: Adım Adım Rehber

Blog yazmada başarılı olmak için hedefler belirlemek, kime hitap etmek istediğinizi belirlemek ve daha teknik hususlara dikkat etmek önemlidir. Bunlar arasında doğru sunucunun seçilmesi, değerli bir platformun seçilmesi ve çabalarınızı desteklemek için gereken tüm hareketli parçaların bir araya getirilmesi yer alır.

1. Adım: Blogunuz için Bir Hedef Belirleyin

Sürecin ilk ve en önemli adımı planlamadır. Oturun ve blogunuzla neyi yazmak istediğinizi listeleyin. Blogunuzu para kazanmak için mi açıyorsunuz? Öyleyse blogunuzu nasıl para kazanma makinesine dönüştürmek istediğinizi referanslar ile diğer bloglardan ya da YouTube’dan araştırın. Reklamları doğrudan blogunuzda mı yayınlamak istediğinizi veya Google Adsense gibi diğer yöntemleri mi kullanmak istediğiniz hakkında bir karar verin.

Başlangıçta para kazanma ihtimaliniz biraz düşük olacaktır, çünkü önce bir kitle oluşturmalısınız. Benim fikrim öncelikle, bilgilendirici bir blog açın ve yavaş yavaş ilerletin… Bu tür bloglar araştırılan konu için harika bir bilgi kaynağıdır ve genellikle arama sonuçlarında iyi performans gösterirler.

Son olarak sosyal medyayı blogunuza dahil edip etmeyeceğinize karar verin. Web sitenizde sosyal medya platformlarına sahip olmak, web sitenize daha fazla trafik çekmenin harika bir yoludur.

blog için doğru niş seçmek

2. Adım: Bir Niş Seçin

Değerlendirilecek bir sonraki şey, çeşitli konuları kapsayan bir yaşam tarzı blogu mu istediğiniz, yoksa daha niş bir blog olmasını mı istediğinizdir. Genel olarak niş bloglar, daha genel bir yaşam tarzı bloguna kıyasla bir konu hakkında spesifik bilgi arayan insanlar için mükemmeldir. Niş bir blog oluşturmanın ana konusu belirli ilgi alanlarına sahip kişilere hitap etmektir. Bu da rekabetin de az olması nedeni ile odaklandığınız konuda bir an önce büyüyebileceğiniz anlamına gelir.

3. Adım: Alan Adınızı Seçmek

Süreçteki bir sonraki önemli adım, internette ki varlığınızı şekillendirmede çok önemli bir rol oynayan bir alan adının (domain) satın alınmasıdır. İşletmeniz için bir alan adı seçerken, bunun hem akılda kalıcı olmasını hem de kolay yazılabilmesini sağlamak ve aynı zamanda işletmenizin nişini doğru bir şekilde yansıtmasını sağlamak önemlidir. .com’un yanı sıra çeşitli üst düzey alan adı (TLD) uzantıları mevcut olsa da, güvenilirliği nedeniyle yaygın olarak kullanılan bu TLD’yi tercih etmek genellikle en iyisidir. Ancak, özellikle tercih ettiğiniz .com uzantılı alan adı mevcut değilse, .net veya .org gibi alternatifler de değerlendirilebilir.

Belirli durumlarda, önceden alınmış bir alan adını almak mümkündür, ancak bu özellikle arzu edilen alan adının zaten ilişkili bir web sitesi olması durumunda zorlayıcı olabilir. Mevcut alan adlarını keşfetmek için GoDaddy gibi saygın bir alan adı kayıt şirketi kullanmanızı öneririz.

wordpress blog için hosting

4. Adım: Hosting Seçimi

Blogunuzu planladıktan, bir niş seçtikten sonra da alan adı satın aldıktan (ya da karar verdikten) sonra iyi bir barındırma sağlayıcısı (hosting) bulmanız gerekecek. Genel olarak konuşursak, ücretsiz barındırma platformlarından kaçınmak ve Hostinger gibi iyi yönetilen bir barındırma sağlayıcısını tercih etmek daha akıllı bir yok olacaktır. Çünkü paranızın karşılığını en iyi şekilde almanız ve sorun yaşamıyor olmak isteyeceksiniz.

Hızlı bir hosting, çeşitli nedenlerden dolayı blogunuzun başarısı için çok önemlidir. Öncelikle hiç kimse yavaş bir web sitesinden hoşlanmaz. Sitenize gelen ve sayfanın yüklenmesini bekleyen potansiyel okuyucular sitenizde kalmayacaktır. İkinci olarak, hızlı bir web sitesi arama motoru optimizasyonu (SEO) için önemlidir. Google ve diğer arama motorları hıza öncelik verdiği için kaliteli bir hosting firmaları tercih etmek sizin yararınızadır.

5. Adım: Blogunuzu Oluşturun

Artık gerekli tüm hareketli parçalara sahip olduğunuza göre, blogunuzu oluşturmanın heyecan verici sürecine başlamanın zamanı geldi. Bu bölümde size kullanılacak en iyi blog platformu (Wordpress) hakkında önerilerde bulunacağız, iyi bir tema ve eklentiler önereceğiz ve kategorilerinizi, etiketlerinizi ve şablonlarınızı ayarlama sürecinde size yol göstereceğiz.

Bir Platform Seçin

Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda blog platformu olmasına rağmen, bunlar hâlâ WordPress.org’un çok yönlülüğüyle ve ücretsiz olması nedeni ile rekabet etmiyorlar. Kullanımı ücretsizdir, çok sayıda takipçisi vardır ve sonsuz özelleştirme seçenekleri sunar. Ayrıca öğrenmesi nispeten kolaydır ve bu da onu yeni başlayanlar için harika bir çözüm haline getirir.

WordPress kurulumuna gelince, zor işleri genellikle hosting sağlayıcınıza bırakabilirsiniz. En iyi WordPress hostingleri, hesabınızı oluşturduğunuzda WordPress’i otomatik olarak sizin için yükleyerek hayatınızı çokça kolaylaştırırlar. Ancak bu aynı zamanda seçtiğiniz barındırma hizmetine de bağlıdır. Çoğu özel hosting şirketi bu özelliği sunmaz. cPanel ya da Plesk Panel aracılığıyla bunu kendi başınıza yüklemeniz gerekecektir.

Bir Tema Seçin

Artık şaheserimizi oluşturacağımız yer olarak WordPress.org’u seçtiğimize göre, blog yazarları için iyi bir WordPress temasına ihtiyacımız olacak.

Önemli Eklentileri Yükleyin

WordPress’in en iyi yönlerinden biri eklenti yükleme özelliğidir. Sitenize özellikler ve işlevler ekleyerek istediğiniz web sitesini oluşturmanıza olanak tanırlar. Örneğin, blogunuzun güvenliğinin üst düzeyde olmasını istiyorsanız, bir güvenlik eklentisi yükleyebilirsiniz. Kelimenin tam anlamıyla aklınıza gelen her şey için bir eklenti kesinlikle olacaktır. Rank Math gibi iyi bir SEO eklentisi yükleyerek arama motorlarında daha görünür olmak ve SEO’ya çok hakim olmadan yardımcı olarak bu tip eklentileri kullanabilir ve yardım alabilirsiniz.

Kategorileri Ayarlayın

Gönderi yazmaya başlamadan önce kategoriler oluşturmanız gerekir. Kategorileri kullanmak SEO’nun önemli bir parçasıdır ve doğru şekilde yapılırsa web sitenize trafik çekmenize yardımcı olabilir. Örneğin evcil hayvanlarla ilgili bir blog oluşturduğunuzu varsayalım. Hakkında yazmak istediğiniz evcil hayvan türleri ve bu evcil hayvanlarla ilgili alt kategoriler için kategoriler oluşturmak isteyeceksiniz.

wordpress kategori ekleme nasıl yapılır

Bir sonraki adım, yeni kategorinize bir ad vermek, bir açıklama eklemek ve ardından Yeni Kategori Ekle butonuna tıklamaktır.

Sayfalarınızı Oluşturun

Bloğunuzu oluşturduğunuzda şu temel sayfalar önemlidir; ana sayfa, iletişim, gizlilik politikası ve varsa servis sayfaları açılmalıdır ve ziyaretçilerinize güven veren bir site yapısı oluşturmalısınız.

blog için içerik stratejisi oluşturmak

6. Adım: İçerik Stratejisi Oluşturun

Artık sayfalarınız ve blog yazısı şablonunuz oluşturulduğuna göre, bir içerik pazarlama stratejisi oluşturmaya odaklanabilirsiniz. Özellikle nişinizle ilgili içerik oluşturmaya özen gösterin. İçeriğinizi stratejik hale getirmek, işletmenizin fark edilmesini sağlamanıza, iyi bir itibar oluşturmanıza ve SEO’nuzu güçlendirmenize yardımcı olabilir. Rakiplerinizi analiz ederek, potansiyel kitleniz hakkında bilgi edinebilir ve anahtar kelime araştırması yaparak da yazacağınız içerikler hakkında konuları bulabilirsiniz.

7. Adım: İlk Gönderinizi Yazın

İlk yazınızı yazma zamanı geldiğinde en önemli şey kaliteli içerik yazmaya odaklanmaktır. Hedef kitlenizi aklınızda bulundurduğunuzdan emin olun, böylece onların ilgi alanlarına uygun içerik sunabilirsiniz. Düşüncelerinizi düzenleyerek, bir blog yazısı taslağı oluşturarak ve yazınızı okuyucunuzun dikkatini en üst düzeye çıkaracak şekilde yapılandırarak başlayın. İlk yazınızı yazmanın blogunuzun renklerini, ruhunu ve nişinizi belirlediğini unutmayın. Bu nedenle acele etmeyin ve onu okuyucularınız üzerinde olumlu bir izlenim bırakacak büyüleyici ve değerli bir yazı haline getirin.

WordPress’de yazı yazarken yazınızı klasik düzenleyicide veya Gutenberg düzenleyicisinde yazabilirsiniz. Ya da dilerseniz bir not aracında (Word gibi) içeriğinizi yazabilir ve ardından Wordpress’e aktarabilirsiniz. Blog yazılarımız kullandığımız tema hali hzırda bize şablonlar sunar. bu yüzden içeriğimizi yazarken en kolay yol Gutenberg’i kullanmaktır. Word gibi kelime işlemcilerine çok benzer şekilde çalışır. Doğrudan metin yazmanıza veya içeriğinizi zenginleştirmek için ek blokları kullanmanıza (görsel, video vb.) olanak tanır.

İçeriğinizin tamamını ekledikten/yazdıktan sonra Yayınla düğmesini tıklayarak içeriğinizi kolayca yayına alabilirsiniz.

blog siteleri için seo

8. Adım: İçeriği SEO için Optimize Edin

Dünyanın en iyi içeriğini yazabilirsiniz ancak SEO için optimizasyon yapmıyorsanız hedeflediğiniz o ilk sayfayı kaçırıyorsunuz demektir. İçeriğinizi optimize etmek için, yayınınız boyunca stratejik olarak iyi bir anahtar kelime kullanarak başlayın ve içeriği anahtar kelimelerle doldurmaktan kaçının. Resimlerinize alt etiketleri eklemek, başlıkları doğru kullandığınızdan emin olmak ve paragraflarınızı kısa ama ilgi çekici tutmak da önemlidir.

Ayrıca, arama motoru görünürlüğüne katkıda bulundukları için başlıklar, kalıcı bağlantılar ve meta açıklamalar gibi sayfa içi SEO öğelerine de çok dikkat edin. Son olarak, tüm internet kullanıcılarının yarısından fazlasının internette gezinmek için akıllı telefon kullandığını göz önünde bulundurarak mobil SEO’ya odaklandığınızdan da emin olmalısınız.

İşleri kontrol altında tutmanıza yardımcı olmak için, seçtiğiniz SEO eklentisine ek olarak SEMRush gibi iyi bir SEO aracını da sürece dahil etmeyi düşünebilirsiniz.

9. Adım: İçerik Takvimi Oluşturun

Daha sonra, yeni gönderileri ne sıklıkta yayınlayacağınızı planlamak isteyeceksiniz, biliyorum. Haftalık, iki haftada bir veya aylık olarak sizin ve hedef kitleniz için uygun, düzenli bir içerik paylaşım programı (planı) belirleyin. İçerikleriniz için bir takvim eklentisi, yeni içeriği ne sıklıkta yayınlayacağınızı planlamanıza ve hedeflerinizi takip etmenize yardımcı olur. İyi bir rutin oluşturarak okuyucularınızın daha fazla bilgi için geri gelmelerini sağlayacak beklentiler yaratırsınız.

blog açarak para kazanmak

10. Adım: Blogunuzdan Para Kazanın

Sağlam bir temel oluşturduktan ve hedef kitlenizi oluşturduktan sonra yeni blogunuzla gelir elde etmek için ilk adımları atabilirsiniz. Popüler yöntemlerden biri, tıklamalara veya gösterimlere dayalı olarak gelir elde etmek için blogunuzun herhangi bir yerinde reklamları veya sponsorlu gönderileri görüntüleyebileceğiniz yerel reklam modelidir.

Diğer bir seçenek ise her satıştan komisyon kazanmak için ürün veya hizmetleri tanıttığınız satış ortaklığı iş modelini yapmaktır. Nişinize uygun ortaklık programlarını seçmenin hedef kitlenize değer sağlamak açısından önemli olduğunu unutmayın.

Blog Nasıl Açılır Artık Öğrendiniz! Son Olarak ise…

Başarılı bir blog başlatmak dikkatli planlama, özveri ve tutarlı çaba gerektirir. Adım adım sürecimizi takip ederek blogunuz için güçlü bir temel oluşturabilir ve başarı şansınızı artırabilirsiniz. Bu, net bir hedef belirlemek ve hedef kitlenizde gerçekten yankı uyandıracak bir niş belirlemekle başlar. Google’da maksimum görünürlük sağlamak için blogunuzu arama motoru optimizasyonu (SEO) için optimize etmenin önemini unutmayın. Cebinize bir miktar para kazandırabilecek, gelir getirici fırsatların heyecan verici olasılığını da asla unutmayalım.

Sorular

4.4/5 - [5 Oy Verildi]